تغذیه مهم در بارداری
مواد غذایی که در دوره ی بارداری استفاده می شود بسیار اهمیت دارد، بسیاری از افراد فکر می کنند که خانم های باردار برای دو نفر باید غذا بخورند یعنی دو برابر حالت طبیعی.در نظر داشته باشید که کار درست نیست.
تغذیه در دوره ی بارداری باید سالم و طبق رژیم غذایی بارداری استاندارد و به مقدار کافی باشد تا رشد و نمو کودک به درستی انجام شود. هنگام تغذیه در بارداری شما باید روزانه حدود ۳۰۰ کالری بیشتر از دوران پیش از بارداری، مصرف کنید.
تغذیه سالم با میوه ها و سبزیجات تازه، آبمیوه بسیار مهم است اما برای مصرف لبنیات حتما با دکتر خود مشورت کنید چرا که لبنیات به علت سردی که دارند برای افرادی که طبع سرد دارند ممکن است مشکل ایجاد کند پس حتما با توجه به طبع خود و مشورت دکتر خود این مواد را مصرف کنید.
در نظر داشته باشید که اگر وزن سالم و طبیعی نوزادتان مهم است به هیچ عنوان از فست فود استفاده نکنید چرا که فست فود باعث سیری کاذب می شود و فقط افزایش وزن برای مادر دارد و وزن نوزاد را پایین می آورد، در صورتی که با استفاده از غذاهای مقوی می توانید وزن نوزاد خود را بالا ببرید و باعث رشد و نمو بهتر نوزاد دلبندتان شوید وسعی کنید از نوشیدنی های طبیعی استفاده کنید و از چای کمتر استفاده کنید.
هیچگونه رژیم غذایی نگیرید، روزه نگیرید حتی به دلایل مذهبی. رژیم و روزه برای افراد باردار مضر است.
آزمایشگاه مواد غذایی آریسا در نظر دارد که در این مقاله اطلاعات بسیار مهمی را در مورد تاثیر مواد غذایی در دوره ی بارداری به شما بدهد.
مواد غذایی مقوی در بارداری:
مواد معدنی مورد نیاز برای رشد کودک عبارتند از:
- اسید فولیک: بروکلی، زرده تخم مرغ، اسفناج، گوجه، موز
- آهن: در فلفل سیاه، دارچین، ذرت، جعفری، لوبیا، نخود، عدس، گوشت، کنجد، خشکبار
- ید: از غذاهای حاوی ید استفاده کنید
- کلسیم: در شیر، محصولات لبنی، کلم، گل کلم، تره فرنگی
مواد غذایی مضر در دوران بارداری
در دوران بارداری، اندام خانم ها دچار تغییراتی می شود. علاوه بر تغییرات ظاهری که در بدن فرد رخ می دهد، سیستم ایمنی، قدرت دفاعی، ضعیف می شود. از این رو عفونت در این زمان ممکن است پیچیده تر از زمان های دیگر باشد و می تواند سلامت مادر و فرزند متولد نشده را به خطر بیاندازد.
مواد غذایی در دوره ی ناخوشی بارداری
در دوران بارداری ممکن است دچار تهوع صبحگاهی، اسهال یا حتی یبوست شوید. گاهی غذا خوردن بدون تهوع ممکن نیست یا حتی ممکن است آنقدر احساس ناخوشی کنید که قادر به غذا خوردن نباشید.
بیماری صبحگاهی
قبل از بلند شدن از رختخواب، از غلات یا چوب شور استفاده کنید. سعی کنید در طول روز برای خود از وعدههای غذایی کم حجم ولی به صورت مکرر استفاده کنید. از غذاهای چرب، سرخ شده، پر ادویه پرهیز کنید.
یبوست
برای جلوگیری از یبوست از میوه و سبزیجات تازه بیشتر استفاده کنید. همچنین روزانه بین ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید. مصرف مکمل های فیبر نیز ممکن است کمک کننده باشد اما حتما قبل از استفاده با پزشک خود مشورت کنید.
اسهال
غذاهایی که حاوی پکتین و صمغ هستند (دو نوع از فیبرهای غذایی) بیشتر مصرف کنید تا به جذب آب اضافی کمک کند. مواد حاوی فیبر عبارتند از: سس سیب، موز، برنج سفید، بلغور جو دوسر و نان گندم غنی شده.
سوزش معده
در طول روز از وعدههای غذایی کم حجم ولی مکرر استفاده کنید. در نظر داشته باشید که از غذاها و نوشیدنی های کافئیندار، نوشیدنیهای سیتریک و غذاهای پرادویه ترجیحا خودداری کنید.
مواد غذایی مضر در دوره بارداری
- شیر خام ، محصولات لبنی خام
- گوشت ، ماهی و تخم مرغ
- نوشیدنی های الکل دار
تغذیه در بارداری
در دوره ی بارداری هنگام آماده سازی و بسته بندی و نگهداری مواد غذایی با احتیاط زیاد بهداشت را رعایت کنید. حتما از مواد غذایی مضر نامبرده پرهیز کنید.
دارو در بارداری
مصرف بعضی از داروها در طول دوره ی بارداری ممکن است برای افراد باردار و جنین شان خطرناک باشد و خطر ایجاد کند. در صورتی که باید داروی خاصی را مصرف کنید حتما به پزشک تان اطلاع دهید که باردار می باشید, تا در جریان قرار بگیرد و بر اساس آن دارو برای شما تجویز کند از مصرف خودسرانه ی هر دارویی در زمان بارداری به شدت پرهیز کنید.
همچنین زمانی که بیمار هستید و باید دارو مصرف کنید، به پزشک تان در رابطه با بارداری تان اطلاع بدهید. همچنین در داروخانه بگویید که شما باردار هستید در صورتی که می خواهید از آن جا دارو خریداری کنید.
الکل در دوره بارداری
در دوران بارداری به هیچ وجه الکل ننوشید! حتی به مقدار کم، چرا که الکل می تواند به نوزاد در رحم مادر در طی زمان آسیب برساند. الکل مانند سم بر روی اعصاب و مغز اثر می گذارد از این رو از اصلی ترین تولد ناقص کودکان است. تمامی سوالات خود را با پزشک تان مطرح کنید و ادامه ی این مقاله را مطالعه کنید:
سیگار کشیدن در دوره بارداری
در دوره ی بارداری سیگار نکشید و از حضور در مکان هایی که دود سیگار در آن وجود دارد اجتناب کنید. سیگار حاوی نیکوتین و هزاران ماده شیمیایی است. تمام این مواد می تواند صدمات شدید را به کودک وارد کند. سیگار کشیدن در دوره ی بارداری منجر به نقص در تولد یا تولد زودرس نوزاد می شود. نوزادانی که مادران آنها سیگار می کشند در اغلب موارد دچار آسم، التهاب ریه، برونشیت، آلرژی و سایر بیماری ها می باشند. در نظر داشته باشید که خطر مرگ ناگهانی کودک نیز زیاد است.
مواد مخدر در دوره بارداری
مواد مخدر میتوانند رشد نوزاد شما را به شدت تحت تاثیر قرار دهند و در بدترین حالت منتهی به نقص در تولد نوزاد و یا مرگ کودک شود. در صورتی که مشکل اعتیاد دارید، از مطرح کردن آن با پزشک تان به هیچ وجه خجالت نکشید. شما عزیزان می توانید مستقیما به مراکز تخصصی مشاوره اعتیاد نیز مراجعه کنید
از مصرف شیر خام در دوره ی بارداری خودداری کنید و یا آن را از قبل بجوشانید. از مصرف محصولات لبنی با منشا شیر خام پرهیز کنید. بر روی این محصولات (تولید شده با شیر خام) ثبت شده است.
توجه! از مصرف ماهی هایی که چربی بالایی دارند مانند ماهی تن، ماهی هالیبوت و اره ماهی خودداری کنید. این ماهی ها اکثرا آلوده به فلزات سنگین هستند که میتوانند در اندام های داخلی نفوذ کنند همچنین از مصرف غذاهای دریایی نیمه خام مانند سوشی صدف و یا ماهی دودی شده نیز پرهیز کنید.
چرا در دوران بارداری بدن به کلسیم بیشتری نیاز دارد؟
کلسیم ماده مغذی و اصلی مورد نیاز برای ساخت دندان و استخوان هاست. همچنین کلسیم باعث لخته شدن خون به طور طبیعی، عملکرد صحیح عضلات، اعصاب و ضربان طبیعی قلب می شود. در بدن بیشترین مقدار کلسیم، در استخوان هاست.
جنین در حال رشد به مقدار قابل توجهی کلسیم نیاز دارد تا رشد کند. اگر برای تامین نیاز جنین خود در تغذیه دوران بارداری، کلسیم کافی مصرف نکنید بدن کلسیم را از استخوان های شما میگیرد و همین امر باعث کاهش توده استخوانی و افزایش خطر پوکی استخوان در مادر میشود. پوکی استخوان باعث نازک شدن استخوان و ایجاد استخوانهای ضعیف و شکننده هم برای نوزاد هم برای مادر میشود که به راحتی این استخوان ها میشکنند.
بارداری زمان حساسی برای مصرف کلسیم در خانمها است. اگر کلسیم به مقدار کافی تامین نشود خطر ابتلا به پوکی استخوان را در مراحل بعدی زندگی افزایش می دهد.